Lijekovi

Novi i već poznati ekološki lijekovi za tretiranje pčela protiv varoe destruktor

Prošlo je vrijeme kada su se ekološki pčelari morali mučiti sa mravljom kiselinom, čija je uporaba bila jako zahtjevna, vezana za trenutnu vanjsku temperaturu, a uz to i vrlo opasna po zdravlje za pčele i pčelara. Danas nam se na tržištu nude novi, a u svijetu već poznati ekološki lijekovi, čija je aktivna tvar timol uz dodatke eteričnih ulja i kanfora, spravljeni i prilagođeni za praktičnu uporabu - primjenu za tretiranje pčelinjih zajednica protiv varoe destruktor, lijekovi01kod svih vrsta i tipova košnica. To su lijekovi Apigard, ApilifeVar i Thimovar. Nažalost niti jedan se ne proizvodi kod nas, Apigard je proizveden u Engleskoj, ApilifeVar se proizvodi u Italiji, a Thimovar u Švicarskoj. I opet moram prezentirati nešto što nije naš proizvod iako bih bio sretniji kada bi se ekološki lijekovi proizvodili kod nas. Na našem se tržištu mogu kupiti, a cijena im je ista kao i u zemlji gdje se proizvode.


Lijek Apigard je najpraktičniji za primjenu i tretiranje pčelinjih zajednica u nastavljačama, LR košnicama, a lijek ApilifeVar i Thimovar su namijenjeni za AŽ, ali i druge tipove košnica. Apigard se na tržištu prodaje u obliku paštete, a ApilifeVar i Thimovar su oblika ploča debljine 4 mm. Imamo podatke da se ti lijekovi upotrebljavaju u oko 50 zemalja svijeta i Evrope, u nekim zamljama su obavezni ili preporučljivi od znanstvenih institucija, pčelarske struke i dugogodišnjih pčelara sa većim brojem košnica, u svim geografskim područjima planeta od Finske pa do zemalja Južne Amerike. U nekim zemljama Evrope kemijski lijekovi se ne preporučuju za tretiranje pčelinjih zajednica protiv varoe destruktor.
lijekovi02
Kod nas je stanje sasvim drugačije, što smo čuli na Godišnjoj skupštini HPS, od oko 11.000 pčelara za Apigard se je opredjelilo samo 400 pčelara. Poznato mi je da su ekološki lijekovi skuplji od kemijskih. Ali što znači skupi lijek ako je njegova cijena ista kao cijena 1 kg meda, a od toga se pola dobije iz Nacionalnog programa.

Ovaj članak pišem zato što sam ja osobno za primjenu ekološkog lijeka, tretiram svoje pčele već 5 godina sa Apigardom. Poznato mi je da niti kemijski lijek nije štetan i ne zagađuje pčelinje proizvode ako se upotrijebi samo jedan kemijski lijek u jednoj sezoni. Ali ako nam se dogodi situacija kao što je bila prošla 2013. godina, kada je većina pčelara pored odobrenog i dobijenog lijeka upotrijebila još niz drugih odobrenih i neodobrenih lijekova. Glede pčela i pčelarstva sasvim opravdano, jer na spoznaju da Bayvarol ne djeluje, pčelare je zahvatila panika, u vidu brige za svoje pčele i uporabili su sve za spas svojih pčela, što je opravdavajuće.
lijekovi03
Po meni je naša struka bila dužna sugerirati pčelarima koji lijek primijeniti, ako ne djeluje onaj koji je dodijeljen od HPS. Bez obzira koji ili koliko puta je kemijski lijek primijenjen prvi i drugi a možda i treći puta, on ostavlja štetne kemijske primjese onoliko puta koliko puta je primijenjen dakle višestruko. Nije uzalud napisana uputa da se lijek primjenjuje samo jedan puta, ne smije se upotrijebiti isti lijek više puta, kao što se ne smije vršiti kombinacija više lijekova u jednoj sezoni. Svima nam je poznato da nam je hrana kemijski zagađena i puna je aditiva i primjesa koji su štetni po zdravlje ljudi. Moje mišljenje je da bi mi pčelari bili ispred ostalih kako nam se pripisuje epitet da smo mi pčelari i naše pčele najzaslužniji za očuvanje biljne raznolikosti, na našoj planeti da smo ispred i u tome da proizvedemo čisti med bez imalo kemijskih primjesa.
lijekovi04
Sada nam se nudi šira paleta ekoloških lijekova, i što je vrlo važno da su jednostavni u primjeni, ostaci timola u medu nisu ograničeni (zbog toga što nisu štetni i opasni po zdravlje ljudi) osim u Švicarskoj 0,9 mg/kg. Miris timola se osjeti kada ga ima u medu 1,1 mg/kg, a koji ispari iz meda za kratko vrijeme. Poznato mi je da se još nitko od pčelara nije otrovao ili ne daj Bože umro od meda koji upotrebljava kemijske lijekove. Ali je također znanstveno dokazano da razgradivi ostaci kemijskih lijekova koji se upotrebljavaju u pčelarstvu su štetni po ljudsko zdravlje.

Sva tri lijeka pozitivno djeluju na higijenu i zdravlje pčela, jer je timol akaricid, baktericid i fungicid. Po dosadašnjem iskustvu uništava varou preko 95%, a može se koristiti u svim zemljama od Finske do zemalja Južne Amerike. Pri primjeni ovih lijekova treba se strogo pridržavati upute proizvođača lijekova. Ovi lijekovi nisu izmišljeni lijekovi, kako se to u više navrata piše u našem listu. Najbolje ih je upotrijebiti kada je najveća najezda varoe, što znači kod nas u kontinentalnom dijelu poslije vrcanja kestena ili lipe. Mogu se upotrijebiti i u drugo vrijeme kada je vanjska temperatura od 15°C do 40°C, ali samo jedan puta na generaciju pčela. Pčele se blago uznemire prilikom prvog stavljanja lijeka. Karence za med nema, ali se lijek stavlja kada se med izvrca, radi toga da se ne osjeti u medu. Mala je vjerojatnoća štetnog djelovanja na pčelara, prilikom tretiranja pčela preporučuje zaštitna oprema: naočale, i rukavice. Varoa destruktor nije otporna - rezistentna na ove lijekove. Nisu poznate interakcije ovih lijekova s drugim veterinarsko-medicinskim proizvodima. Svu ambalažu je dužan distributer lijekova zbrinuti.

lijekovi06

lijekovi05

 

 
Nalazite se ovdje: Home Članci Novi i već poznati ekološki lijekovi